V tomto článku ti predstavím platformu Magento, s ktorou pracujem od roku 2011. Taktiež sa pozrieme na to, prečo by mohol zvážiť, či sa naučíš v Magente programovať a aké to bude mať pre teba výhody. Poďme na to.

Čo je Magento?

Je to open source riešenie na tvorbu e-shopov napísané v jazyku PHP. Prvá verzia vyšla 31. marca 2008. V tom čase patrilo Magento firme Varien. 

V súčasnosti beží na Magente viac ako 267 000 e-shopov (Magento 1 aj Magento 2) vrátane veľkých značiek ako Nike alebo Samsung. Na Slovensku napr. GymBeam. 

Niekoľko zaujímavých štatistík o Magente (2023):

  • používa ho 0,9% online maloobchodov 
  • beží na ňom 0,6% celého internetu
  • má približne 5000 stiahnutí za deň
  • Medzi prvé 3 krajiny s najväčším zastúpením patria Spojené štáty, Veľká Británia a Holandsko
  • Jediné 2 mimoeurópske krajiny v top 10 sú Austrália a India
  • Na Magente sa zobchodováva približne 155 miliárd dolárov každý rok

V roku 2018 bolo Magento kúpené firmou Adobe za 1,68 miliárd dolárov.

Ako vidno, z Magenta sa stal za tie roky obrovský projekt s mnohými fanúšikmi po celom svete. Existuje v dvoch verziách – Open source a Commerce. Commerce sa líši tým, že má priamo v sebe niektoré pokročilé funkcie, ktoré nenájdeš v Open Source. Osobne som s Commerce ale nikdy nepracoval.

Verzia Commerce potom môže byť hostovaná na vlastnom serveri alebo si môžeš zaplatiť riešenie on Cloud, kde sa ti o administráciu servera a nastavenie všetkých možných vychytávok stará priamo skúsený Adobe tím.

Poďme sa teraz spolu pozrieť na krátky zoznam vecí, ktoré ponúka a ktoré ho robia takým populárnym.

Často zvyknem hovoriť, že Magento vie urobiť všetko. Ešte aj kávu. Ale srandičky bokom. 

Magento je naozaj robustný systém s obrovskými možnosťami. Väčšina e-shopov postavených na ňom zďaleka nevyužíva všetko, čo ponúka a niektorých časti systému som sa za celú svoju kariériu dokonca nechytil ani ja.

Niektoré základné vlastnosti Magenta:

6 základných typov produktov

Simple, virtual, configurable, downloadable, bundle a grouped. Tieto typy produktov budú s veľkou pravdepodobnosťou stačiť na všetko, čo potrebuješ namodelovať. Pokiaľ by to náhodou nestačilo, v Magente sa dá všetko rozšíriť a vytvoriť vlastný typ produktu.

Premakaný katalóg

Možnosť vytvárať rôzne štruktúry, kategórie, vyhľadávanie v katalógu (od verzie 2.3 sa používa Elasticsearch, vo vyšších verziach už jeho nasledovateľ Opensearch), promo akcie. Magento naozaj zvládne od malého počtu produktov až po stovky tisíc produktov.

Order Management

Celá administrácia objednávky od vzniku až po doručenie, možnosť vytvoriť objednávku z frontendu, z administrácie. Čo mne osobne chýba, je možnosť editácie (okrem adresy) v základnej verzii. Keď potrebuješ zmeniť nejaký produkt v existujúcej objednávke, Magento namiesto toho ponúkne storno aktuálnej objednávky a vytvorenie novej. Na toto som si ja naprogramoval vlastné riešenie.

Zákaznícke konto

Zákazník sa môže pred alebo po dokončení objednávky registrovať. Má tak k dispozícii rôzne veci, ako históriu objednávok, wishlist, zapamätanie svojich údajov, ktoré tak nemusí pri nasledujúcej objednávke už zadávať.

Rôzne platobné a doručovacie metódy

Veľa z nich, ako napr. PayPal, Authorize.net, Google Checkout a mnoho ďalších, sú súčasťou základnej verzie. Väčšina známych platobných brán ponúka svoj extension do Magenta. A keby to nestačilo, všetko sa dá naprogramovať. Akékoľvek ďalšie platobné a doručovacie metódy sa dajú pomocou pár PHP tried ľahko pridať do systému.

Multijazyčná a medzinárodná podpora

Podpora viacerých mien, plus čokoľvek v systéme sa dá pomerne jednoducho pomocou jazykového modulu a CSV súborov preložiť do akéhokoľvek jazyka.

Multistore podpora

Potrebuješ prevádzkovať viacero e-shopov alebo krajín s tým istým (prípadne aj rozdielnym) katalógom a využívať jeden backend? Toto všetko je v Magente k dispozícii už v základe.

SEO a marketingové nástroje

Možnosť vyplniť rôzne SEO atribúty, vytvoriť custom URL adresy, zľavové kupóny, newsletter a ďalšie.

Rôzne analýzy a reporty

Od Google analytics až po rôzne iné reporty

Rozšírenia a pluginy

Potrebuješ niečo, čo nie je v základnej verzii? Je dosť veľká šanca, že nie si jediný. Magento má dosť veľký marketplace, kde sa nachádzajú tisíce rozšírení (bezplatných aj platených), ktoré určite riešia tvoj problém. Ak náhodou nie, celý systém je open source a je tak dobre navrhnutý, že sa dá napísať akékoľvek nové rozšírenie.

Toto je len zlomok toho, čo Magento naozaj ponúka. Keby som chcel vypísať celý zoznam, asi by sa mi to tak jednoducho nepodarilo.

Čo však robí Magento naozaj skvelým riešením, sú dva piliere.

  1. Samotná značka Adobe, ktorá je veľký hráč a záruka stability
  2. Developerská komunita. Na celom svete je viac ako 300 000 Magento developerov, čo robí z Magenta zaujímavý projekt a tiež je to zárukou toho, že keď náhodou narazíš na nejaký developerský problém, sú tu ľudia, na ktorých sa dá obrátiť

Prečo je podľa mňa dobré naučiť sa programovať v Magente?

Okrem toho, že je to zábava a dostaneš sa tak k zaujímavým projektom, tak ako kvalitný Magento developer sa určite nemusíš báť, že ostaneš bez práce. Realita väčšiny kvalitných developerov je taká, že, bohužiaľ, musíme odmietať projekty, pretože jednoducho na to nemáme časovú kapacitu.

Zárobky Magento developerov sa pohybujú rôzne od 10 – 20 EUR / hod u začínajúcich developerov a programátorov z Indie až po 60 – 80 EUR / hod u expertov, prevažne v severnej Amerike a západnej Európe. Všetko ostatné je niekde medzi tým.

Výhoda na Slovensku je tá, že celkovo nás, Magento developerov, je veľmi málo. Je tu diera na trhu, ktorú môžeš pomôcť zaplniť aj ty a buď spolupracovať s nejakou lokálnou značkou alebo rozšíriť svoje pôsobenie do zahraničia. Nakupovanie na internete je už dnes štandard a kým ľudia nakupovať budú, budú potrební aj developeri, ktorí budú na daných e-shopoch pracovať.

Čo si o tom myslíš ty? Presvedčil ťa tento článok, aby si sa začal učiť Magento? Ak áno a mal by si vo svojich začiatkoch rád pri sebe skúseného developera, ozvi sa mi. S dohľadom od skúseného developera budeš napredovať omnoho rýchlejšie ako keby si mal začínať sám.